Αρχική σελίδα arrow Ευρωπαϊκά Προγράμματα arrow Πρόγραμμα Erasmus+ στην Πολωνία

Πρόγραμμα Erasmus+ στην Πολωνία

“Teaching tolerance”

Στο πλαίσιο της Δράσης 1 (ΚΑ1) του Erasmus+, το Οικολογικό εργαστήριο Καισαριανής, με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, του Λυκείου Fatih Anatolu Lisesi της Τουρκίας και του Επαγγελματικού Λυκείου Fundacja Rozwoju Poldkapacia dla Mlodych “Orzel” της Πολωνίας, πραγματοποίησαν το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων “Teaching tolerance”.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Olszanica της Πολωνίας, το διάστημα από 9-17.3.2019 και σε αυτό συμμετείχαν 3 χώρες (Πολωνία, Ελλάδα και Τουρκία), με 11 μαθητές Λυκείου 15-18 ετών και 2 αρχηγούς, από κάθε χώρα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του σχολείου μας:

  • Κουβάτσου Βιολέττα (Λβ3)
  • Μιχαλάκος Μιχαήλ (Λβ2)
  • Μπολάνη Δέσποινα (Λα3)
  • Παπαδόπουλος Φλάβιο (Λγ3)
  • Σινόπουλος Σοφοκλής (Λβ2)
  • Τσέλιου Ευτυχία (Λα3)
  • Χριστοδουλοπούλου Νίκη (Λα3)


και τους συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αγγελική Κάρκα, ΠΕ04 και Λουκρέζη Σμαράγδα, ΠΕ02.

Στα πλαίσια της οικοδόμησης μιας ανεκτικής, ανοιχτής κοινωνίας, χωρίς προκαταλήψεις, το πρόγραμμα είχε ως στόχο την ενίσχυση της ανεκτικότητας, την εξουδετέρωση της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με δραστηριότητες που βασίστηκαν στην ενεργό συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων, με εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, επισκέψεις, συναντήσεις και μια θεατρική παράσταση "Hate-delete". Προηγήθηκε μια προπαρασκευαστική επίσκεψη αντιπροσώπων από κάθε χώρα, για την προετοιμασία των δραστηριοτήτων. Σε αυτή συμμετείχε η καθηγήτρια Παπανίκου Αικατερίνη, ΠΕ02.

Στα πλαίσια του προγράμματος, ξεναγηθήκαμε στην Κρακοβία, στην κεντρική πλατεία, την εκκλησία και την αγορά και παρακολουθήσαμε στο τοπικό Ωδείο ένα μέρος πρόβας προσεχούς παράστασης.

Στην Olszanica, εκτός απο την ξενάγηση στο τοπικό παλάτι, οι μαθητές έκαναν μάθημα αγγειοπλαστικής, καλλιγραφίας και μαγειρικής στο καλλιτεχνικό σχολείο της πόλης (School of Art), επισκέφθηκαν το τοπικό σχολείο και έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια με τους μαθητές.

img-0444de34951af1b0547826e4d49999a4-v_440

Στην πόλη Lesko, χωρίστηκαν σε ομάδες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που είχαν ετοιμάσει, παίρνοντας συνέντευξη από τους κατοίκους σχετικά με τη στάση τους απέναντι στους ξένους και αργότερα επεξεργάστηκαν τα ερωτηματολόγια και έβγαλαν συμπεράσματα.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν πόστερς σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους εκφράζεται η ρητορική του μίσους σε κάθε χώρα. Στα πλαίσια της ελληνικής βραδιάς, παρουσίασαν τη χώρα μας και το Οικολογικό Εργαστήριο Καισαριανής, με βίντεο, τραγούδια και χορούς και παραδοσιακά φαγητά που μαγείρεψαν.

Τέλος, έγραψαν και παρουσίασαν στο τοπικό θέατρο, ένα έργο με 3 μέρη με θέμα "Hate-delete".

Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν η εμπειρία της συνύπαρξης με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί έτσι αντάλλαξαν απόψεις και άλλαξαν τα στερεότυπα που είχαν για τους διαφόρους λαούς, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη ανεκτικότητα και σεβασμό προς τις άλλες ομάδες, με τις οποίες συνεργάστηκαν και δημιούργησαν σχέσεις και φιλίες.

Διεπίστωσαν ότι παρά τις γλωσσικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές, είχαν κοινά όχι μόνο τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν παιδιά, αλλά και χορούς, τραγούδια, ακόμα και φαγητά. Έτσι, έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας προετοιμαζόμενοι για την κοινή πορεία της Ευρώπης.

Επίσης, μέσα απο τις διάφορες δραστηριότητες, τις επισκέψεις και τα εργαστήρια, είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσο κοινή είναι η ρητορική του μίσους, αλλά και οι ομοφοβικές, σεξιστικές, ξενοφοβικές ή ρατσιστικές συμπεριφορές σε κάθε χώρα και να διαπιστώσουν την ανάγκη για την απάλειψή τους.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν πιστοποιήσεις (Youth pass) για τις κοινωνικές και πολιτιστικές δεξιότητες που απέκτησαν.

ΒΡΑΒΕΙΟ 8ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Αλίμου

Εκδηλώσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Απρ Απρ 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 Ιούν Ιούν

Εκπαιδευτικά, Καλλιτεχνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα του Σχολείου μας

Η ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών
Δευτέρα, 13 Μάιος 2024
Η ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών με τη Χορωδία της Γ΄ Γυμνασίου ...
Περισσότερα...
Η Ορχήστρα NOSTOS στην Ιταλία
Τετάρτη, 08 Μάιος 2024
Η Ορχήστρα NOSTOS στην Ιταλία Η Ορχήστρα NOSTOS στην Ιταλία Η Ορχήστρα NOSTOS του Μουσικού Σχολείου Αλίμου ταξίδεψε από...
Περισσότερα...
Jazz Band Μουσικού Σχολείου Αλίμου
Τρίτη, 05 Μάρτιος 2024
Jazz Band Μουσικού Σχολείου Αλίμου 2ο Jazz Festival Mουσικών Σχολείων Αττικής Jazz Band Μουσικού Σχολείου Αλίμου στο...
Περισσότερα...
Πάνω