Αρχική σελίδα arrow Ευρωπαϊκά Προγράμματα arrow Πρόγραμμα Erasmus+ στην Πολωνία

Πρόγραμμα Erasmus+ στην Πολωνία

“Teaching tolerance”

Στο πλαίσιο της Δράσης 1 (ΚΑ1) του Erasmus+, το Οικολογικό εργαστήριο Καισαριανής, με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, του Λυκείου Fatih Anatolu Lisesi της Τουρκίας και του Επαγγελματικού Λυκείου Fundacja Rozwoju Poldkapacia dla Mlodych “Orzel” της Πολωνίας, πραγματοποίησαν το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων “Teaching tolerance”.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Olszanica της Πολωνίας, το διάστημα από 9-17.3.2019 και σε αυτό συμμετείχαν 3 χώρες (Πολωνία, Ελλάδα και Τουρκία), με 11 μαθητές Λυκείου 15-18 ετών και 2 αρχηγούς, από κάθε χώρα.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του σχολείου μας:

  • Κουβάτσου Βιολέττα (Λβ3)
  • Μιχαλάκος Μιχαήλ (Λβ2)
  • Μπολάνη Δέσποινα (Λα3)
  • Παπαδόπουλος Φλάβιο (Λγ3)
  • Σινόπουλος Σοφοκλής (Λβ2)
  • Τσέλιου Ευτυχία (Λα3)
  • Χριστοδουλοπούλου Νίκη (Λα3)


και τους συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αγγελική Κάρκα, ΠΕ04 και Λουκρέζη Σμαράγδα, ΠΕ02.

Στα πλαίσια της οικοδόμησης μιας ανεκτικής, ανοιχτής κοινωνίας, χωρίς προκαταλήψεις, το πρόγραμμα είχε ως στόχο την ενίσχυση της ανεκτικότητας, την εξουδετέρωση της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με δραστηριότητες που βασίστηκαν στην ενεργό συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων, με εργαστήρια, συζητήσεις, παρουσιάσεις, επισκέψεις, συναντήσεις και μια θεατρική παράσταση "Hate-delete". Προηγήθηκε μια προπαρασκευαστική επίσκεψη αντιπροσώπων από κάθε χώρα, για την προετοιμασία των δραστηριοτήτων. Σε αυτή συμμετείχε η καθηγήτρια Παπανίκου Αικατερίνη, ΠΕ02.

Στα πλαίσια του προγράμματος, ξεναγηθήκαμε στην Κρακοβία, στην κεντρική πλατεία, την εκκλησία και την αγορά και παρακολουθήσαμε στο τοπικό Ωδείο ένα μέρος πρόβας προσεχούς παράστασης.

Στην Olszanica, εκτός απο την ξενάγηση στο τοπικό παλάτι, οι μαθητές έκαναν μάθημα αγγειοπλαστικής, καλλιγραφίας και μαγειρικής στο καλλιτεχνικό σχολείο της πόλης (School of Art), επισκέφθηκαν το τοπικό σχολείο και έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια με τους μαθητές.

img-0444de34951af1b0547826e4d49999a4-v_440

Στην πόλη Lesko, χωρίστηκαν σε ομάδες και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που είχαν ετοιμάσει, παίρνοντας συνέντευξη από τους κατοίκους σχετικά με τη στάση τους απέναντι στους ξένους και αργότερα επεξεργάστηκαν τα ερωτηματολόγια και έβγαλαν συμπεράσματα.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν πόστερς σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους εκφράζεται η ρητορική του μίσους σε κάθε χώρα. Στα πλαίσια της ελληνικής βραδιάς, παρουσίασαν τη χώρα μας και το Οικολογικό Εργαστήριο Καισαριανής, με βίντεο, τραγούδια και χορούς και παραδοσιακά φαγητά που μαγείρεψαν.

Τέλος, έγραψαν και παρουσίασαν στο τοπικό θέατρο, ένα έργο με 3 μέρη με θέμα "Hate-delete".

Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν η εμπειρία της συνύπαρξης με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί έτσι αντάλλαξαν απόψεις και άλλαξαν τα στερεότυπα που είχαν για τους διαφόρους λαούς, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη ανεκτικότητα και σεβασμό προς τις άλλες ομάδες, με τις οποίες συνεργάστηκαν και δημιούργησαν σχέσεις και φιλίες.

Διεπίστωσαν ότι παρά τις γλωσσικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές, είχαν κοινά όχι μόνο τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν παιδιά, αλλά και χορούς, τραγούδια, ακόμα και φαγητά. Έτσι, έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας προετοιμαζόμενοι για την κοινή πορεία της Ευρώπης.

Επίσης, μέσα απο τις διάφορες δραστηριότητες, τις επισκέψεις και τα εργαστήρια, είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσο κοινή είναι η ρητορική του μίσους, αλλά και οι ομοφοβικές, σεξιστικές, ξενοφοβικές ή ρατσιστικές συμπεριφορές σε κάθε χώρα και να διαπιστώσουν την ανάγκη για την απάλειψή τους.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν πιστοποιήσεις (Youth pass) για τις κοινωνικές και πολιτιστικές δεξιότητες που απέκτησαν.

ΒΡΑΒΕΙΟ 8ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Αλίμου

Η Σχολική Κοινότητα στο Facebook

Εκδηλώσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Μάι Μάι Μάι 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 Ιούλ Ιούλ

Στατιστικά

Επισκέπτες: 14275596
Έχουμε 52 επισκέπτες σε σύνδεση

Εκπαιδευτικά, Καλλιτεχνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα του Σχολείου μας

Συναντήσεις
Πέμπτη, 04 Μάιος 2023
Συναντήσεις Την τρίτη χρονιά συνεργασίας μας με το διεθνές δίκτυο RETE OTIS, αφορμή για δημιουργία μάς...
Περισσότερα...
Λύση θέματος πανελληνίων 2015 (Ελλήνων Εξωτερικού)
Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2023
Λύση θέματος πανελληνίων 2015 (Ελλήνων Εξωτερικού) Η «λύση» αυτή είναι ενδεικτική και κατά κανέναν τρόπο δεσμευτική
Περισσότερα...
Σημειώσεις Αρμονίας (Γ΄Γυμνασιακή Τάξη)
Σάββατο, 18 Φεβρουάριος 2023
Σημειώσεις Αρμονίας (Γ΄Γυμνασιακή Τάξη) Οι παρακάτω σημειώσεις αρμονίας δίνονται για την Γ΄Γυμνασιακή Τάξη του Μουσικού Σχολείου...
Περισσότερα...
Πάνω