Αρχική σελίδα arrow Εκπαιδευτικά προγράμματα arrow Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Γαλιλαίος – Πίζα»

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Γαλιλαίος – Πίζα»

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα της φιλοσοφίας είναι το ερώτημα για την πηγή , την προέλευση της γνώσης. Το ερώτημα αυτό απασχόλησε τους φιλοσόφους από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και οικοδομήθηκαν περίπλοκα και ενίοτε δυσνόητα συστήματα για να το απαντήσουν. Γενικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι υπάρχουν δύο σχολές , ο Ορθολογισμός που δέχεται ότι η γνώση προέρχεται από τον ορθό λόγο και τα στοιχεία της βρίσκονται στην ανθρώπινη νόηση και ο Εμπειρισμός που θεωρεί ότι η γνώση μας για όσα μας περιβάλλουν αποκτάται αποκλειστικά από τις αισθήσεις.

Στα πλαίσια του πολιτιστικού αυτού προγράμματος θα μελετήσουμε την επιστήμη της Φυσικής ως αναζήτηση της αλήθειας δια μέσω του Εμπειρισμού. Ο Γαλιλαίος ήταν αυτός που αξιοποίησε τα εμπειρικά δεδομένα , αναλύοντας τα , αναζητώντας την αιτία τους και υποβάλλοντάς τα σε πειραματικό έλεγχο.  Ο Γαλιλαίος ερευνά ορμώμενος από την παρατήρηση , υποβάλλοντας όμως τα εμπειρικά δεδομένα σε εξαντλητική λογικομαθηματική ανάλυση.

Με αφετηρία λοιπόν τον Γαλιλαίο θα μελετήσουμε τη βιογραφία του, το ερευνητικό του έργο, θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια της Φυσικής με πειράματα, στην Ιστορία της Φυσικής από τον Γαλιλαίο ως σήμερα (διαστημικά ταξίδια),  της Φιλοσοφίας (σύνδεση με τον Αριστοτέλη), της Μουσικής (μελετώντας τον πατέρα του Γαλιλαίου, Βιντσέντζο Γκαλιλέι ο οποίος ως συνθέτης, μουσικολόγος και θεωρητικός καινοτόμησε στην εποχή του), του θεάτρου (θα ασχοληθούμε με το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «η ζωή του Γαλιλαίου» κα). Επίσης, θα συνδέσουμε την βιογραφία του Γαλιλαίο με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, με τη Γεωγραφία της Ιταλίας αλλά και με την Ιστορία της Τέχνης (Αρχιτεκτονική-Γλυπτική - Ζωγραφική).

Κατά τις συναντήσεις μας:

  • Θα γίνει αρχική εισήγηση από τους υπευθύνους του προγράμματος - τον κύριο Αλεξάνδρου, τον κύριο Κοντογιάννη και την κυρία Λαμπράκη. Θα παρουσιαστούν σε γενικές γραμμές τα θέματα που θα πραγματευτούμε στη διάρκεια του προγράμματος όπως προαναφέρθηκαν
  • Θα γίνει χωρισμός των μαθητών σε ομάδες και θα ανατεθούν εργασίες σε κάθε ομάδα ανάλογα με το θέμα που θα επιλέξουν οι μαθητές.
  • Κατά τις συναντήσεις μας (κάθε εβδομάδα Τετάρτη στις 14.45) οι υπεύθυνοι καθηγητές θα καθοδηγούν τους μαθητές στην μεθοδολογία της ερευνητικής εργασίας, οι μαθητές θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους σε κάθε φάση της πορείας, θα συζητούν, θα γίνεται αποτύπωση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε ηλεκτρονική μορφή κλπ
  • Σε συνεργασία με το Ευγενέδειο Ίδρυμα και με το εξειδικευμένο προσωπικό της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευγενίδειου Ιδρύματος θα γίνει προβολή της Διαδραστικής Αφήγησης: «Γαλιλαίος και ΕπιστημονικήΕπανάσταση»
  • Θα ακολουθήσει τετραήμερη εκδρομή στα τέλη Μαρτίου με προορισμό την Ιταλία, τις πόλεις που γεννήθηκε, έζησε και έδρασε ο Γαλιλαίος (Πίζα, Φλωρεντία κα)
  • Το πολιτιστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των εργασιών των μαθητών

Διαβάστε το πρόγραμμα της εκδρομής

ΒΡΑΒΕΙΟ 8ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Αλίμου

Εκδηλώσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Απρ Απρ 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 Ιούν Ιούν

Εκπαιδευτικά, Καλλιτεχνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα του Σχολείου μας

Νέα ελληνικά
Σάββατο, 25 Μάιος 2024
Νέα ελληνικά ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ                                                                  ...
Περισσότερα...
Αρχαία ελληνικά
Σάββατο, 25 Μάιος 2024
Αρχαία ελληνικά ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023-2024 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ...
Περισσότερα...
Διαβάστε επίσης
Πάνω