Αρχική σελίδα arrow Εκπαιδευτικά προγράμματα arrow Commedia dell’Arte

Commedia dell’Arte

Κατά το σχολικό έτος 2019-20 το Μουσικό Σχολείο Αλίμου υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το Ιταλικό Σχολείο της Αθήνας, και έτσι προσχώρησε στο δίκτυο συνεργασίας ελληνικών σχολείων υπό την αιγίδα, καθοδήγηση και χρηματοδότηση του ιταλικού κράτους/πρεσβείας και της Scuola Italiana di Atene, αποτελώντας στο εξής το ελληνικό παράρτημα του αντίστοιχου Ιταλικού και διεθνούς δικτύου εκπαιδευτικών με την επονομασία  Rete di scuole OTIS - ATENE Oltreconfini: il Teatro incontra la Scuola (Δίκτυο σχολείων OTIS-ATENE Πέρα από τα σύνορα: το Θέατρο συναντά το Σχολείο) και με στόχο την εκπαιδευτική διαδικασία και μάθηση μέσα από το Θέατρο, και εν γένει τις Παραστατικές Τέχνες.


Το OTiS είναι ένα πρότζεκτ εκπαίδευσης στη θεατρικότητα που αποβλέπει στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, με διαπολιτισμικό χαρακτήρα και αναπτύσσεται σε ένα διεθνές περιβάλλον σε συνεργασία με την Ένωση Ιταλικών Σχολείων και Ιταλικού πολιτισμού στο εξωτερικό - (l'Associazione Scuola e Cultura italiana all'estero - SCIE ) - και υποστηριζόμενο από το ιταλικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (MIUR), από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και τη Διεθνή Συνεργασία (MAECI) και από το Γραφείο Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Lazio, με τη χορηγία του Δήμου Roma-Centro και την Εταιρεία Αειφόρου Ανάπτυξης ASVIS.


Τα σχολεία που συμμετέχουν έχουν κοινό ενδιαφέρον το σχεδιασμό διδακτικών διαδρομών OTIS με τελικό στόχο την προώθηση θεατρικών δραστηριοτήτων στο σχολείο και συγκεκριμένα την πραγματοποίηση θεατρικών εργαστηρίων, τη διαθεσιμότητα για δράσεις κινητικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών με τα σχολεία του Δικτύου ΟΤΙS προκειμένου να δημιουργηθούν εκπαιδευτικές και πολιτισμικές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η δραστηριότητα θα έχει ως στόχο επίσης την προώθηση της ιταλικής γλώσσας μέσω των ανταλλαγών επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού που θα υλοποιηθεί αντιστοίχως για καθηγητές και μαθητές, με σεβασμό στις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας, όπως αυτές αναφέρονται στο δεοντολογικό κώδικα του δικτύου Otis. Η συνεργασία ανάμεσα στα σχολεία με την υποστήριξη της Ένωσης SCIE έχει ως κοινό στόχο την κατάρτιση των εκπαιδευτικών, την πραγματοποίηση ενός διεθνούς φεστιβάλ OTIS ATENE με τα θεατρικά εργαστήρια που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Κάθε χρόνο τίθεται μια γενική θεματική και κάθε σχολείο έχει την υποχρέωση να ετοιμάσει και να παρουσιάσει το τελικό του καλλιτεχνικό αποτέλεσμα στα πλαίσια ενός φεστιβάλ. Την περασμένη σχολική χρονιά λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα σχολεία δεν συμμετείχαν σε δια ζώσης εργαστήρια, ούτε πραγματοποιήθηκαν οι παραστάσεις ενώ το φεστιβάλ έλαβε χώρα διαδικτυακά. Μετά την απαραίτητη επιμόρφωση/εκπαίδευση οι μαθητές γύρισαν κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους, περνώντας από όλα τα στάδια της «παραγωγής της» και οι οποίες, εν τέλει, προβλήθηκαν σε ένα από κοινού διαδικτυακό φεστιβάλ υπό την γενική θεματική

« Commedia dell'Arte » :
Τη φετινή σχολική χρονιά ως θέμα ορίστηκε το «Θέατρο και Επιστήμες» και οι  μαθητές του σχολείου μας δημιούργησαν μια παράσταση με τίτλο «Μια ali πτήση» με θέμα κάποια στιγμιότυπα της καθημερινής και καλλιτεχνικής ζωής του Leonardo Da Vinci. Η αρχική πρωτότυπη ιδέα των καθηγητών δόθηκε στους μαθητές για περαιτέρω επεξεργασία, και προτάθηκε σε δύο μαθητές να συγγράψουν το κείμενο. Μετά την απαραίτητη καθοδήγηση το έργο ολοκληρώθηκε, ξεκίνησαν οι πρόβες, ενώ εκ του παραλλήλου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα δια ζώσης εργαστήρια τα οποία έφεραν σε επαφή και αλληλεπίδραση τους μαθητές των 10 ελληνικών σχολείων του Δικτύου υπό την καθοδήγηση του Ιταλικού Σχολείου. Το φεστιβάλ έλαβε χώρα από τις 16 ως τις 18 Μαΐου με ιδιαίτερη επιτυχία. Η παράσταση του σχολείου μας βιντεοσκοπήθηκε.

Η υπόθεση του έργου μας:

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι περνάει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Γαλλία, καλεσμένος του βασιλιά Φραγκίσκου του Πρώτου. Παρά τις προσδοκίες του διάγει τις μέρες αυτές πολύ εσωστρεφής και στενοχωρημένος, ενώ αισθάνεται ότι βρίσκεται κλεισμένος σε χρυσό κλουβί. Οι δραστηριότητες του ως καλλιτέχνη, επιστήμονα και αρχιτέκτονα γίνονται με τρόπο συγκαταβατικό, αν δεν έχουν ατονήσει εντελώς. Ώσπου μια μέρα βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν παλιό του πίνακα, το πορτραίτο του Ίκαρου, ο οποίος τον εμπνέει, του δίνει χαρά, αλλά και την απαραίτητη ώθηση να δημιουργήσει ξανά και να συνειδητοποιήσει την ευτυχία της ζωής.

Συντελεστές της παράστασης:

Συγγραφείς: Μαρίσα Κώνστα, Βασίλης Χαρωνίτης

Παίζουν:

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Βασίλης Χαρωνίτης

Βασιλιάς Φραγκίσκος: Γιώργος Θεοδωρακόπουλος

Ματυρίν: Μαρίσα Κώνστα

Μέλτσι: Χρύσπα Χαραλαμπίδου

Γκαμπριέλλα: Ιωάννα Νικολάου

Δαίδαλος: Δημήτρης Λαγάνης

Ίκαρος: Κατερίνα Παπαθανασίου

Μουσική επιμέλεια: Ιάσων Φυτιλής, Γιώργος Θεοδωρακόπουλος

Καχόν-φωνή: Μελίνα Λιανοπούλου

Κιθάρα-φωνή: Ιάσων Φυτιλής

Πιάνο: Γιώργος θεοδωρακόπουλος

Τραγούδι: Μαρίσα Κώνστα, Βασίλης Χαρωνίτης, ο θίασος

Βίντεο: Νίκος Σεναρέλης, Νίκος Τσαμασίρος

Κατασκευή και κίνηση φιγούρων: Νάσος Κολιάκος

Σχεδιασμός κοστουμιών-επιμέλεια: Δημήτρης Λαγάνης -Αναστασία Μουτσοπούλου

Κομμώσεις-μακιγιάζ: Μαρία Γκότση

Φροντιστήριο: Αναστασία Μουτσοπούλου

Σκηνικά: Η ομάδα των μαθητών

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μάρδας-  Ιωάννα Λιανού

ΒΡΑΒΕΙΟ 8ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Αλίμου

Εκδηλώσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Απρ Απρ 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 Ιούν Ιούν

Εκπαιδευτικά, Καλλιτεχνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα του Σχολείου μας

Η ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών
Δευτέρα, 13 Μάιος 2024
Η ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών με τη Χορωδία της Γ΄ Γυμνασίου ...
Περισσότερα...
Η Ορχήστρα NOSTOS στην Ιταλία
Τετάρτη, 08 Μάιος 2024
Η Ορχήστρα NOSTOS στην Ιταλία Η Ορχήστρα NOSTOS στην Ιταλία Η Ορχήστρα NOSTOS του Μουσικού Σχολείου Αλίμου ταξίδεψε από...
Περισσότερα...
Jazz Band Μουσικού Σχολείου Αλίμου
Τρίτη, 05 Μάρτιος 2024
Jazz Band Μουσικού Σχολείου Αλίμου 2ο Jazz Festival Mουσικών Σχολείων Αττικής Jazz Band Μουσικού Σχολείου Αλίμου στο...
Περισσότερα...
Πάνω