Αρχική σελίδα arrow Εκπαιδευτικά προγράμματα arrow Πολιτιστικό πρόγραμμα επίσκεψης στη Ρώμη

Πολιτιστικό πρόγραμμα επίσκεψης στη Ρώμη

Έχει γραφτεί από Πόλλις Αδαμαντόπουλος

rome_2696260c_120Η εκπαιδευτική επίσκεψη με θέμα: «ROMA, CITTA ANTICA, CITTA MODERNA» θα διεξαχθεί με μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου του σχολείου μας μεταξύ 28 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2015. Στόχος του πολιτιστικού αυτού προγράμματος είναι η γνωριμία με τον ιταλικό πολιτισμό, τη ρωμαϊκή ιστορία και την πόλη της Ρώμης, σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκφάνσεις τους.

Αρχηγός της εκδρομής είναι η καθηγήτρια κυρία Αναστασία Κωτίδου και συνοδοί οι καθηγητές κ.κ.

 • Κατερίνα Παπανίκου,
 • Νίκος Ξένιος
 • Άκης Φιλιός.

roma.jpg_400

Σειρά παραδόσεων γίνονται από τον φιλόλογο Νίκο Ξένιο με την υποστήριξη της καθηγήτριας καλλιτεχνικών μαθημάτων Δώρας Καραγκούνη και με παράλληλη προβολή διαφανειών από τη Ρωμαϊκή Αγορά (Foro Romano), το Καπιτώλιο (Campidoglio), το Πάνθεον και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο που πρόκειται να επισκεφθούμε κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής μας του Μαρτίου 2015. Τα επιμέρους ζητήματα των παραδόσεων θα είναι τα εξής

 1. 1. Συγχρονισμός της ρωμαϊκής Ιστορίας με την αρχαία ελληνική Ιστορία (εκκινώντας από την Ελληνιστική περίοδο). Περιοδολόγηση. Ιστορία της ταφικής τέχνης που διακρίνει τον ετρουσκικό πολιτισμό. Οι Ιταλιώτες, οι Λίγουρες και η Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία. Ιστορικές πηγές σε γενική προσέγγιση.
 2. 2. Οι ελληνικοί αποικισμοί και ο εντοπισμός τους στον χάρτη. Οι Λατίνοι και οι μύθοι ιδρύσεως της Ρώμης (ab urbe condita).Απαρχές της ρωμαϊκής ιστορίας και διάκριση της ρωμαϊκής κοινωνίας σε πατρικίους, πληβείους και πελάτες. Αρχή της ρωμαϊκής δημοκρατίας, μεταρρυθμίσεις των Γράκχων και κατάκτηση της υπόλοιπης Ιταλίας. Καρχηδόνα.
 3. 3. Η στάση των ελληνικών αποικιών κατά τη Σικελική Εκστρατεία.Διάνοιξη εμπορικών οδών. Σύγκρουση με την Πέραν των Άλπεων Γαλατία και Ιούλιος Καίσαρας.Υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους. Ρωμαϊκή κυριαρχία και σχετική ιστοριογραφία. Κατάλυση του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους, καθιέρωση Χριστιανισμού και εθνολογική σύνθεση των ευρωπαϊκών κρατών.
 4. 4. Η Ιταλία του Καθολικισμού και η Αρχιτεκτονική. Λορέντζο Γκιμπέρτι, Λέων Μπατίστα Αλμπέρτι. Μικελάντζελο Μπουοναρότι και Ραφαέλο Σάντι. Η έννοια του Homo Universalis. Πλήθων Γεμιστός. Στοιχεία Αρχιτεκτονικής, Γλυπτικής και Ζωγραφικής της Αναγέννησης. Δάντης και Βοκκάκιος. Τυπογραφείο Aldus Manutius.
 5. 5. Κατάλυση του βυζαντινού κράτους, ενωτικοί και ανθενωτικοί. Η Καθολική Εκκλησία στους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Η Βενετία θαλασσοκράτειρα και η αναδιαμόρφωση της ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο. Ανακαλύψεις νέων χωρών, αποικιοκρατία, διαμόρφωση του εθνικού συναισθήματος στη νεώτερη Ιταλία. Ressorgimento. Καβούρ και εθνικά κινήματα. Η νεώτερη ιταλική γλώσσα.
 6. 6. Μουσική σε όλες τις περιόδους της ιταλικής ιστορίας. Αναγέννηση, Μπαρόκ, Ροκοκό. Η γένεση της όπερας και η αρχιτεκτονική της ιταλικής σκηνής. Θέατρο και όπερα. Commedia dell'Arte και θεατρικοί τύποι του νεώτερου θεάτρου. Λογοτεχνικά επιτεύγματα της ιταλικής γραμματείας. Ο ιταλικός κινηματογράφος της γενιάς του νεορρεαλισμού.
 7. 7. Η σύγχρονη Ρώμη. Η αστικοποίηση. Η διαφορά Βορρά και Νότου. Beni culturali και πολιτιστική διαχείριση στη σύγχρονη Ιταλία. Διαδρομές και αρχαιολογικές ξεναγήσεις. Εκσυγχρονισμός και προγραμματισμός της ανθρωπιστικής παιδείας στη βάση της συνεκτίμησης της Ιστορίας, της Ανθρωπολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης.

r6bctbe_400

Πρόγραμμα Εκδρομής

 • 1η ημέρα : Συγκέντρωση στον χώρο του σχολείου, επιβίβαση στο πούλμαν και αναχώρηση για το λιμάνι της Πάτρας. Άφιξη, επιβίβαση στο πλοίο, τακτοποίηση στις καμπίνες και απόπλους για Ανκόνα. Διανυκτέρευση εν πλω.
 • 2η ημέρα : Άφιξη το μεσημέρι και αναχώρηση για την Ασίζη. Στη συνέχεια κα εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος μας θα περάσουμε από τη Περούτζια όπου μετά την περιήγησή μας θα αναχωρήσουμε για τη Ρώμη. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο σε εστιατόριο και διανυκτέρευση.
 • 3η ημέρα : ξενάγηση πόλης (Ρωμαϊκή Αγορά - Καπιτώλιο - Κολοσσαίο) Ελεύθερος χρόνος στην Πόλη, δείπνο σε εστιατόριο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.
 • 4η ημέρα : Αναχώρηση για το λιμάνι της Αρχαίας Ρώμης (όστια) και στη συνέχεια στην πόλη των Βηίων (πόλη Ετρούσκων). Το βράδυ δείπνο σε εστιατόριο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.
 • 5η ημέρα : Ξενάγηση στο Βατικανό και στη συνέχεια ξενάγηση στα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης. Δείπνο σε εστιατόριο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο μας.
 • 6η ημέρα : Αναχώρηση για το λιμάνι της Ανκόνα. Άφιξη, επιβίβαση στο πλοίο, τακτοποίηση στις καμπίνες και απόπλους για Πάτρα. Διανυκτέρευση εν πλω.
 • 7η ημέρα : Άφιξη στη Πάτρα και αναχώρηση για το χώρο του σχολείου.

Πληροφορίες

Η ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού Προγράμματος "Roma,citta antica,citta moderna" για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Αλίμου για το σχολ.ετ. 20124-2015 βρίσκεται στη διεύθυνση :

http://roma-msa.blogspot.gr/2015_02_01_archive.html.

Ο ιστότοπος αυτός, εκτός των εργασιών των μαθητών που μετέχουν στο πρόγραμμα, σταδιακά θα περιλάβει και όλες τις πληροφορίες για την εξέλιξη και την πορεία του εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς επίσης και οπτικοακουστικό υλικό που θα αντληθεί από τις δραστηριότητες στην Ιταλία

ΒΡΑΒΕΙΟ 8ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Αλίμου

Η Σχολική Κοινότητα στο Facebook

Εκδηλώσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Σεπ Σεπ Σεπ Σεπ 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Στατιστικά

Επισκέπτες: 9838336
Έχουμε 34 επισκέπτες σε σύνδεση

Εκπαιδευτικά, Καλλιτεχνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα του Σχολείου μας

Λύση θέματος πανελληνίων 2021
Πέμπτη, 08 Ιούλιος 2021
Λύση θέματος πανελληνίων 2021 Η «λύση» αυτή είναι ενδεικτική και κατά κανέναν τρόπο δεσμευτική
Περισσότερα...
Λύση θέματος πανελληνίων 2020
Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2020
Λύση θέματος πανελληνίων 2020 Η «λύση» αυτή είναι ενδεικτική και κατά κανέναν τρόπο δεσμευτική
Περισσότερα...
Αριστόδειπνος (Βυζαντινό Δείπνο)
Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2020
Αριστόδειπνος (Βυζαντινό Δείπνο) Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Αναζητώντας τους ήχου στην Πόλη από τον 17ο αι. εως...
Περισσότερα...
Πάνω