Αρχική σελίδα arrow Εκπαιδευτικά προγράμματα arrow "Πολιτισμικοί Μετεωρισμοί στη σκιά των Μετεώρων"

"Πολιτισμικοί Μετεωρισμοί στη σκιά των Μετεώρων"

Υποβλήθηκε από Ιωάννα Λιανού

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
“Πολιτισμικοί Μετεωρισμοί στη σκιά των Μετεώρων»


Συντονίστρια: Ιωάννα Αγγέλου

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Ιωάννα Λιανού, Ιωάννης Μεταλληνός

Συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και από την Α΄ και Β΄ Λυκείου.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ πραγμάτευσης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος αποτελεί η πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία του τόπου της Θεσσαλίας, καθώς και η ιστορική κληρονομιά των μοναστηριών των Μετεώρων. Το κύριο θέμα προσεγγίζεται μέσω θεματικών ενοτήτων που αφορούν :
- τη μουσική στη λατρευτική και κοινωνική της διάσταση
- τη δημώδη ποίηση μέσα από τα τραγούδια
- τις οργανικές μελωδίες του τόπου μας
-τα χειρόγραφα των μοναστηριών
- την ιστορία και τον πολιτισμό του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου (λόγια και λαϊκή λογοτεχνική παραγωγή, λαογραφία, ζωγραφική, αγιογραφία)


ΣΤΟΧΟΥΣ του προγράμματος αποτελούν :
- Η βαθύτερη κατανόηση της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Λατρευτικής και Λόγιας) με βυζαντινή σημειογραφία μέσα από έρευνα, μελέτη και ερμηνεία αυτής.
Ιδιαίτερα επιδιώκεται να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν οι μαθητές τον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης, τις ομοιότητες και διαφορές που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή.
- Η Προετοιμασία ύμνων και τραγουδιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας:
- Επαφή μαθητών και γνωριμία τους με τους πολιτιστικούς θησαυρούς (ιστορικά Μοναστήρια, Χειρόγραφα και Αγιογραφίες-Τοιχογραφίες).
-Επαφή με το έργο λογοτεχνών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και γνωριμία με ήθη και έθιμα της περιοχής, όπως αυτά καταγράφονται σε δημώδη ποιήματα και κείμενα (θρύλοι, μύθοι, παραμύθια)
- Γνωριμία των μαθητών με τη μυθική και ιστορική Θεσσαλία

Το πρόγραμμα, διάρκειας πέντε μηνών, πραγματοποιείται από τις 7-12-2016 σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη στις 14.45΄, με συναντήσεις των συμμετεχόντων μαθητών και των υπεύθυνων καθηγητών. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, οι μαθητές μελετούν παραδοσιακά μουσικά κομμάτια που εκτελούνται από το οργανικό μουσικό σύνολο που έχουν συστήσει στο πλαίσιο του προγράμματος και επεξεργάζονται το ερευνητικό υλικό των εργασιών που έχουν αναλάβει κατά ομάδες, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών.


΄Ηδη, κατά το διάστημα 16-3-2017 έως 19-3-2017 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή των Μετεώρων (Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Μετέωρα). Κατά τις ημέρες αυτές οι συμμετέχοντες μαθητές έδωσαν συναυλία στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων (Παρασκευή 17-3-2017), επισκέφτηκαν Μοναστήρια των Μετεώρων (Μονή Αγίου Στεφάνου, Μεγάλο Μετέωρο, Μονή Βαρλαάμ και Μονή Ρουσάνου), όπου είχαν ψαλτική συμμετοχή στους Χαιρετισμούς, το Βυζαντινό Ναό 11ου αι. της Παναγίας στην Καλαμπάκα καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. ΄Ολες τις ημέρες της παραμονής τους, οι μαθητές ως μέλη του Βυζαντινού Οργανικού Μουσικού Συνόλου που δημιούργησαν, πραγματοποίησαν μουσικές βραδιές κατά τις οποίες έπαιξαν παραδοσιακή μουσική και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας στο χώρο του ξενοδοχείου. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μουσικής βραδιάς πραγματοποιήθηκε από μαθητές αφήγηση παραμυθιών από την περιοχή της Θεσσαλίας.


Στη συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μορφωτικό ΄Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τμήμα χειρογράφων και στο Μουσείο λαϊκών οργάνων στην Πλάκα.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των εργασιών των μαθητών στο χώρο του σχολείου μας.

ΒΡΑΒΕΙΟ 8ου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Αλίμου

Η Σχολική Κοινότητα στο Facebook

Εκδηλώσεις

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Σεπ Σεπ Σεπ Σεπ 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Στατιστικά

Επισκέπτες: 9881535
Έχουμε 44 επισκέπτες σε σύνδεση

Εκπαιδευτικά, Καλλιτεχνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα του Σχολείου μας

Λύση θέματος πανελληνίων 2021
Πέμπτη, 08 Ιούλιος 2021
Λύση θέματος πανελληνίων 2021 Η «λύση» αυτή είναι ενδεικτική και κατά κανέναν τρόπο δεσμευτική
Περισσότερα...
Λύση θέματος πανελληνίων 2020
Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2020
Λύση θέματος πανελληνίων 2020 Η «λύση» αυτή είναι ενδεικτική και κατά κανέναν τρόπο δεσμευτική
Περισσότερα...
Αριστόδειπνος (Βυζαντινό Δείπνο)
Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2020
Αριστόδειπνος (Βυζαντινό Δείπνο)  Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Αναζητώντας τους ήχου στην Πόλη από τον 17ο αι. εως...
Περισσότερα...
Πάνω